top of page

Rezene: Mutfaktan Aromaterapiye Uzanan Şifa Kaynağı

Yazarın fotoğrafı: Altar BaykalAltar Baykal

Kimlik adı: Foeniculum vulgare 

 

Soyadı: Apiaceae. Yani "Maydonozgil".  

 

Harika bir aile bu maydonozgiller; çünkü aralarında havuç, maydanoz, kişniş, kimyon, anason, kereviz ve dereotu gibi birbirinden insan dostu kimlikler var. :)

 

[Tanrı aşkına ataerkil-ataerkil "kereviz yemem" demeyin. Bir erkek, (tabidir ki kadın da, ama kadınlar bizden uyanık :) ) kendine sıhhat, yani güç, verecek şeyi bulunca toptan götürür (dedemin değimi ile: "Velev kane diftah" yani "Kurbağa olsa bile". :)]

 

Memleket: Akdeniz ve Yakın Doğu (harika yerler).

 

Rezeneciğin iki yıllık bir ömrü (hiç de kısa sayılmaz), iki metreye yakın boyu var. 10gr.ı 31 kalori… ki, bu gülünç bir durum. :)  

 

Yağı, sıfır; kolesterolü, sıfır; 1.2 gr proteinciği bile var. Ama potasyum (kan sulandırmada, fazla suyu atmada bire-birdir) 414mg.

 

Söylememe gerek yok, çok faydalı bir bitki. Lifli olduğu için kolesterol ve kan şekerini düşürebiliyor. Kalp hastalıklarına yararlı olduğu biliniyor. Ayrıca anti-oksidan ve anti-enflamturar.

 

[Enflamasyon, iltihaplanma demek. Anti-enflamtuar ise iltihap giderici demek oluyor. Enflamasyon, sanılandan çok daha sık yaşanıyor bedende ama fark edilemeyebiliyor

 

Antioksidan ise bedendeki "serbest radikaller" denen zararlı moleküllerin polisleri. Bu serbest radikaller kanserden, kalp hastalıklarına, hatta yaşlanmaya dek pek çok haltı yemeye çeşniler.

 

Bir de minik duyuru yapayım: Antioksidanlar, meyve ve sebzelerde tıka basa dolu. "Ben sebze yememmmm, et yerimmm"ci sert çocuklara ve annesinin enfes zeytinyağlılarına, hatta haşlama sebzelerine ekşi surat yapan delikanlılara duyurulur. ;-) Alaturka ve demode olmayın. Sporcuların ve bodycilerin hepsi bu tarz beslenmeye çoktan geçti.

]


Rezene,

  • anti-oksidan yapısı yüzünden stresi azaltabiliyor, saç dökülmelerini engelliyor,

  • anti-enflamatuar (yani antiseptik) yapısı yüzünden ciltteki akneleri iyileştiriyor, bakterileri yok ediyor; her cilt tipi için harika. 

 

Ve asıl bombamı patlatıyorum: Rezene iştah kesiyor! Eğer kilo sorununuz varsa ve bunun nedeni yemek yemeye aşırı düşkün olmanızsa (sizi anlıyorum, aynı dertten muzdaribim) size iyi bir haberim var: Rezene tohumu yemenin -özellikle kadınlarda-  iştahı azalttığı ve aşırı yemeyi önemli ölçüde engellediği araştırmalarca saptanmış.

 

Fennel (Foeniculum vulgare) and Fenugreek (Trigonella foenum-graecum) Tea Drinking Suppresses Subjective Short-term Appetite in Overweight Women

JiYoung Bae, JiEun Kim, Ryowon Choue, Hyunjung Lim

Özet

Sonuç olarak, rezene çayı (FT) ve çemen otu (fenugreek) (FGT) çayı  içmek, Güney Kore'deki aşırı kilolu kadınlar arasında öznel iştahı bastırmada önemli ölçüde etkili bir yardımcıydı.

 

Hem de iştahı sadece yemek değil; onu koklamak (aromaterapi) bile kesiyor!

 

Journal of Korean Medicine for Obesity Research, 

SJ Kim, KS Kim, YM Choi, BG Kang, YS Yoon, MS Oh, IJ Yoon, SU Shin

Sonuçlar

Bu çalışmada Foeniculum vulgare Mill (Rezene) kullanılarak yapılan aromaterapinin obez kadın hastalarda iştahı azaltmada etkili olduğu sonucuna vardık.

 

Rezenenin yararlarını birde bir  uzmandan dinlemek isterseniz Dr. Ümit Aktaş'ın anlatımına başvurabilirsiniz.


 

 

TÜKETİMİ

 

Rezeneyi tabidir ki öncelikle çay şeklinde içebilirsiniz. Ben genelde bu tarz bitki çaylarında kaynatmaktan değil, demlemeden yanayım. Ama rezeneniz kurutulmuş rezene tohumu ise, kaynatabilirsiniz.

 

Bir cezvede önce suyu kaynatın, sonra altını kısarak (benim ölçüm, 1-2 su bardağına, 1 çay kaşığı silme rezene) rezeneyi içine atın ve 1-2 dk, KISIK ATEŞTE kaynatın. Ardından 5 dk demlenmesini bekleyin, süzün… ve afiyet olsun. Bu arada: Eğer çay şeklinde kullanacaksanız sabah aç karnına içmenizi tavsiye ederim.

 

Ve yine bir haber: Rezene ile -tabidir ki eğer mutfağa/midenize düşkünseniz- şahane yemekler yapabilirsiniz. Rezenenin her parçasını ister çiğ, ister pişmiş olarak yiyebilirsiniz.  Ot kısmını salata yapın, soğan kısmını yemek olarak pişirin, et yemeklerine katın. Okuduğuma göre çiçekleri bile yeniyormuş… ama bu konuda deneyimim yok. Zaten yemek konularında fazla bilgim yok, ama fi tarihinde bir hanım arkadaşım tavuk çorbasında ikram etti… üzerine limon… tadını unutmadım. Benim gibi yemek yapmaktan anlamaz bir garipseniz (ve bekarsanız) rezeneyi çiğneyebilirsiniz de!

 

Yemek konusuna merakı arkadaşlar için aşağıya iki link ekliyorum. Yiyene (pişirecek kimsesi olana) ne mutlu. :DDD

 

 

 (Fençel, rezenin diğer adı, İnglizce fennel'dan geliyor.)

 

Son olarak özel olarak bana verilmiş bir sırrı kulağınıza fısıldıyorum; lütfen paylaşmayın: Ünlü şeflerin var ettiği ve yiyenlerin "Yahu, bunun içine ne koymuşlar? Çok lezzetli bişi bu!" dedikleri ilginç (aromalı) tatlarda rezenenin payı büyük.

 

Ve asıl sorun: Taze rezeneyi nerede bulabilirsiniz?

 

İşte işin bu yanı biraz zor… Önerim organik pazarlara bakmanız. Doğrusu bu konuda da hiç bilgim yok. Çarşı, pazar dolaşan cevval biri değilim. Ama meraklısı için internette aşağıdaki adresi buldum. Tanıdığım bir yer olmadığını, oradan hiç alışveriş etmediğimi ekleyeyim.

 

Sebzemeyvadünyası >> Rezene adet


 

©2024 by AltarBaykal Team 

bottom of page